Pyszne, czekoladowe
babeczki. Standardowo jak przy większości wypiekach inspirowałam
się przepisem z bloga Moje Wypieki. Musiałam babeczki troszkę
zmodyfikować, żeby były zdrowsze i mniej kaloryczne. Śmietanę
zastąpiłam jogurtem naturalnym, białą mąkę - razową, dodałam
mniej cukru, masło zastąpiłam olejem.
Wyszły przepyszne!!!.
Jeżeli jesteśmy słodyczowymi łakomczuchami, od czasu do czasu,
możemy skusić się na 1 babeczkę w ramach II Śniadania.
Polecam i
Smacznego!!!
Składniki
(ok 14 muffin)
- 225 g mąki pszennej razowej
- 2,5 łyżki kakao (ja użyłam odtłuszczonego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g posiekanej białej czekolady
- 2 jaka
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 100 g cukru trzcinowego
- 80ml oleju rzepakowego
Sposób
przyrządzenia:
W
jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę,
kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugiej
mokre: jajka, jogurt, olej. Zawartość dwóch miskę
połączyć, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Foremkę na
muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do 2/3 wysokości
papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC (bez
funkcji termoobiegu) przez ok. 20 minut
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1 babeczka
Energia:
242kcal
Białko:
5g
Tłuszcze:
12g
Węglowodany:
26g
Błonnik:
1,5g
już tak nie kuś nas! <3
OdpowiedzUsuńMuffiny z czekoladą są nieziemsko pyszne;)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie i tak pewnie smakują. Wypróbuję!
OdpowiedzUsuń