środa, 18 marca 2015

CZEKOLADOWE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Pyszne, czekoladowe babeczki. Standardowo jak przy większości wypiekach inspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki. Musiałam babeczki troszkę zmodyfikować, żeby były zdrowsze i mniej kaloryczne. Śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym, białą mąkę - razową, dodałam mniej cukru, masło zastąpiłam olejem. 
Wyszły przepyszne!!!. Jeżeli jesteśmy słodyczowymi łakomczuchami, od czasu do czasu, możemy skusić się na 1 babeczkę w ramach II Śniadania. 
Polecam i Smacznego!!! 

 
Składniki (ok 14 muffin)

  • 225 g mąki pszennej razowej
  • 2,5 łyżki kakao (ja użyłam odtłuszczonego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • 2 jaka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 80ml oleju rzepakowego


Sposób przyrządzenia:

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugiej mokre: jajka, jogurt, olej. Zawartość dwóch miskę połączyć, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC (bez funkcji termoobiegu) przez ok. 20 minut



 
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 babeczka

Energia: 242kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 26g
Błonnik: 1,5g

3 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!