Będąc
ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością, „wpadła” mi w ręce
komosa ryżowa. Nigdy jej nie wykorzystywałam w mojej kuchni. Dziś
nadszedł ten pierwszy raz. Mamy akurat sezon na paprykę, więc ją nafaszerowałam.
Komosa
ma silne właściwości wzmacniające nasz organizm. Cechuje ją
zawartość wszystkich aminokwasów egzogennych - czyli takich, których
nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, więc muszą być
dostarczane wraz z pożywieniem. Zawiera więcej wapnia niż mleko i
najwięcej zdrowych tłuszczów ze wszystkich zbóż.
Polecam i
Smacznego !!!
Składniki:
3 porcje
- 6 małych papryk czerwonych (jedna szt. ważyła ok 120g)
- 80g komosy ryżowej
- 40g czarnej soczewicy
- 240g podgrzybków
- 1 średnia cebula
- 1 średni pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 20g tartego sera cheddar
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób
przyrządzenia:
Papryki
umyć, odciąć górę, usunąć gniazda. Komosę ryżową, przelać
na sitku gorącą wodą, gotować w 250ml wody przez ok 25 minut, co
jakiś czas mieszając żeby nie przywarła. Czarną soczewicę
gotować ok 25 minut. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka,
suszone pomidory w paseczki, pomidora w kostkę. Grzyby dokładnie
umyć i pokroić w plasterki. Na oliwie zeszklić cebulę wraz z
suszonymi pomidorami, dodać podgrzybki i podsmażyć ok 5 minut.
Dodać pomidora, wszystko poddusić. Dodać ugotowaną komosę i
czarną soczewicę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką,
dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Tak przygotowanym nadzienie
faszerować papryki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC
przez ok 40 minut.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1
porcji= 2 papryczki
Energia:
358kcal
Białko:
15g
Tłuszcze:
13g
Węglowodany:
42g
Błonnik:
7g
Aż czuje się te buzujące aromaty :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie.
OdpowiedzUsuń