niedziela, 8 września 2013

FASZEROWANE PAPRYKI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I PODGRZYBKAMI

Będąc ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością, „wpadła” mi w ręce komosa ryżowa. Nigdy jej nie wykorzystywałam w mojej kuchni. Dziś nadszedł ten pierwszy raz. Mamy akurat sezon na paprykę, więc ją nafaszerowałam.
Komosa ma silne właściwości wzmacniające nasz organizm. Cechuje ją zawartość wszystkich aminokwasów egzogennych - czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, więc muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej zdrowych tłuszczów ze wszystkich zbóż. 
Polecam i Smacznego !!!

 
Składniki: 3 porcje
  • 6 małych papryk czerwonych (jedna szt. ważyła ok 120g)
  • 80g komosy ryżowej
  • 40g czarnej soczewicy
  • 240g podgrzybków
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 20g tartego sera cheddar
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Sposób przyrządzenia:

Papryki umyć, odciąć górę, usunąć gniazda. Komosę ryżową, przelać na sitku gorącą wodą, gotować w 250ml wody przez ok 25 minut, co jakiś czas mieszając żeby nie przywarła. Czarną soczewicę gotować ok 25 minut. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, suszone pomidory w paseczki, pomidora w kostkę. Grzyby dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Na oliwie zeszklić cebulę wraz z suszonymi pomidorami, dodać podgrzybki i podsmażyć ok 5 minut. Dodać pomidora, wszystko poddusić. Dodać ugotowaną komosę i czarną soczewicę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Tak przygotowanym nadzienie faszerować papryki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 40 minut.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji= 2 papryczki

Energia: 358kcal
 Białko: 15g
 Tłuszcze: 13g
 Węglowodany: 42g
 Błonnik: 7g

2 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!