niedziela, 21 września 2014

CUKINIOWE PIEŃKI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Pyszne, lekkie, zdrowe danie. Takie uwielbiam najbardziej. O właściwościach zdrowotnych komosy ryżowej, zwanej quinoa można by pisać bez końca. Jest on produktem wysokobiałkowym zawierającym wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, dlatego szczególnie wskazana jest dla wegetarian i wegan. Bogata jest w błonnik, w witaminy E, C oraz z grupy B, zawiera też sole mineralne - dużo żelaza, miedzi, cynku i magnezu. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: 3 porcje

  • 2 średnie cukinie w miarę proste (700g) 
  • ¼ małej papryki czerwonej 
  • ¼ małej papryki zielonej 
  • ¼ małej papryki żółtej 
  • 2 suszone pomidory z zalewy 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 6 łyżek jasnej komosy ryżowej 
  •  3 łyżki parmezanu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól, pieprz
 


Sposób przygotowania:

Komosę ryżową opłukać na sitku. Gotować w wodzie w stosunku 1:2 pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie każdą cukinię umyć i przekroić w poprzek na 3 równe części. W każdej części wydrążyć za pomocą nożyka wgłębienie. Usunięty środek cukinii drobno posiekać. Papryki, suszone pomidory, żabek czosnku, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, suszone pomidory i chwilę podsmażyć, dodać posiekane papryki, i cukinię, dusić do momentu lekkiego przyrumienienia warzyw. Warzywa dodać do komosy ryżowej, wsypać parmezan. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnić cukiniowe pieńki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190o C przez ok 30-40 minut - najlepiej pod przykryciem.


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

Energia: 202kcal 
Białko: 9g 
Tłuszcze: 8g 
Węglowodany: 23g 
Błonnik: 4g

1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!