Pyszne, lekkie, zdrowe danie. Takie uwielbiam
najbardziej. O właściwościach zdrowotnych komosy ryżowej, zwanej quinoa
można by pisać bez końca. Jest on produktem wysokobiałkowym zawierającym
wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, dlatego szczególnie
wskazana jest dla wegetarian i wegan. Bogata jest w błonnik, w witaminy
E, C oraz z grupy B, zawiera też sole mineralne - dużo żelaza, miedzi,
cynku i magnezu.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: 3 porcje
- 2 średnie cukinie w miarę proste (700g)
- ¼ małej papryki czerwonej
- ¼ małej papryki zielonej
- ¼ małej papryki żółtej
- 2 suszone pomidory z zalewy
- 1 mała czerwona cebula
- 6 łyżek jasnej komosy ryżowej
- 3 łyżki parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową opłukać
na sitku. Gotować w wodzie w stosunku 1:2 pod przykryciem, co jakiś czas
mieszając. W międzyczasie każdą cukinię umyć i przekroić w poprzek na 3
równe części. W każdej części wydrążyć za pomocą nożyka wgłębienie.
Usunięty środek cukinii drobno posiekać. Papryki, suszone pomidory,
żabek czosnku, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na oliwie zeszklić
cebulę. Następnie dodać czosnek, suszone pomidory i chwilę podsmażyć,
dodać posiekane papryki, i cukinię, dusić do momentu lekkiego
przyrumienienia warzyw. Warzywa dodać do komosy ryżowej, wsypać
parmezan. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak
przygotowanym farszem wypełnić cukiniowe pieńki. Piec w piekarniku
nagrzanym do 190o C przez ok 30-40 minut - najlepiej pod przykryciem.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)
Energia: 202kcal
Białko: 9g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 23g
Błonnik: 4g
uwielbiam cukinię i komosę! rewelacyjna propozycja :)
OdpowiedzUsuń