piątek, 5 września 2014

KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI

Ryż z jabłkami był jedną z moich ulubionych dziecięcych potraw. Sezon na jabłka rozpoczęty, więc dziś postanowiłam wrócić do smaków z dzieciństwa ale w nieco zdrowszej odsłonie - bo zamiast ryżu użyłam kaszy jaglanej, która jest jedną z najzdrowszych kasz - o jej właściwościach pisałam przy PLACUSZKACH JAGLANYCH. Co można powiedzieć o samych jabłkach - na pewno, że są one prawdziwą zdrowotną bombą. Przede wszystkim zawarty w nich błonnik ma znamienny wpływ na zły cholesterol, mają silne właściwości antynowotworowe, a znajdujące się w nich pektyny oczyszczają nasz organizm z trujących substancji. Dlatego szczególnie są polecane palaczom i osobą mających styczność ze szkodliwymi substancjami. Więc kiedy sezon w pełni zajadajmy jabłka przy każdej okazji.
Polecam i Smacznego !!!


 Składniki: (4 porcje)

200g kaszy jaglanej 
4 małe jabłka (najlepiej szara Reneta) 
2 łyżki masła 
30 g cukru Muscovado (2 łyżki)- jeżeli użyjemy cukru pudru z wanilią dajemy ok 25g
 60g blanszowanych i uprażonych migdałów 
1 łyżeczka pasty z wanilii- można użyć cukru pudru z wanilią- wtedy 1 łyżka 
1 łyżeczka cynamonu 
4 łyżki gęstego jogurtu


Sposób przyrządzenia:

 Kaszę jaglaną namoczyć ok 1 godziny. Następnie odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i gotować do miękkości w wodzie w stosunku 1:2. Na koniec odrobinę posolić. 
W międzyczasie jak kasza się będzie gotować, umyć jabłka, obrać ze skórki i pokroić w cienkie ćwiartki. Przełożyć do miski, posypać cukrem, dodać roztopione masło, pastę z wanilii, cynamon i dokładnie wymieszać, żeby składniki dokładnie obkleiły kawałki jabłka. Naczynie żaroodporne spryskać oliwą. 
Kaszę układać na przemian z jabłkami w naczyniu, tak aby na wierzchu były jabłka. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok 25 minut. Podzielić na 4 części każdą część posypać prażonymi, posiekanymi migdałami. 
Podawać z 1 łyżką gęstego jogurtu. 



Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

Energia: 368kcal 
Białko: 8g 
Tłuszcze: 13g 
Węglowodany: 55g 
Błonnik: 5g
 

3 komentarze:

  1. Świetny wpis! :))

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. jesiennie i pysznie, to nieśmiertelne połączenie smaków genialnie komponuje się z kasza jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!