Ryż
z jabłkami był jedną z moich ulubionych dziecięcych potraw. Sezon na
jabłka rozpoczęty, więc dziś postanowiłam wrócić do smaków z dzieciństwa
ale w nieco zdrowszej odsłonie - bo zamiast ryżu użyłam kaszy jaglanej,
która jest jedną z najzdrowszych kasz - o jej właściwościach pisałam przy
PLACUSZKACH JAGLANYCH. Co można powiedzieć o samych jabłkach - na
pewno, że są one prawdziwą zdrowotną bombą. Przede wszystkim zawarty w
nich błonnik ma znamienny wpływ na zły cholesterol, mają silne
właściwości antynowotworowe, a znajdujące się w nich pektyny oczyszczają
nasz organizm z trujących substancji. Dlatego szczególnie są polecane
palaczom
i osobą mających styczność ze szkodliwymi substancjami. Więc kiedy sezon
w pełni zajadajmy jabłka przy każdej okazji.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje)
200g kaszy jaglanej
4 małe jabłka (najlepiej szara Reneta)
2 łyżki masła
30 g cukru Muscovado (2 łyżki)- jeżeli użyjemy cukru pudru z wanilią dajemy ok 25g
60g blanszowanych i uprażonych migdałów
1 łyżeczka pasty z wanilii- można użyć cukru pudru z wanilią- wtedy 1 łyżka
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki gęstego jogurtu
Sposób
przyrządzenia:
Kaszę jaglaną namoczyć ok 1 godziny. Następnie odcedzić, przepłukać pod
bieżącą wodą i gotować do miękkości w wodzie w stosunku 1:2. Na koniec
odrobinę posolić.
W międzyczasie jak kasza się będzie gotować, umyć
jabłka, obrać ze skórki i pokroić w cienkie ćwiartki. Przełożyć do
miski, posypać cukrem, dodać roztopione masło, pastę z wanilii, cynamon i
dokładnie wymieszać, żeby składniki dokładnie obkleiły kawałki jabłka.
Naczynie żaroodporne spryskać oliwą.
Kaszę układać na przemian z
jabłkami w naczyniu, tak aby na wierzchu były jabłka. Zapiekać w
piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok 25 minut. Podzielić na 4 części
każdą część posypać prażonymi, posiekanymi migdałami.
Podawać z 1 łyżką
gęstego jogurtu.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)
Energia: 368kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 55g
Błonnik: 5g
Świetny wpis! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
pyszne, jesienne smaki :)
OdpowiedzUsuńjesiennie i pysznie, to nieśmiertelne połączenie smaków genialnie komponuje się z kasza jaglaną :)
OdpowiedzUsuń