Pyszne, szybkie danie na leniwe, sobotnie popołudnie.
Sezon na pomidory trwa w najlepsze i wydaje mi się, że te jesienne
smakują najlepiej.
Samo danie idealne dla osób dbających o zdrowie, ponieważ pomidory
wzbogacają je o likopen - karotenoid działający przeciwzapalnie,
anty-nowotworowo oraz chroniący
nasze serce.
nasze serce.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki na pesto: ( 3 porcje)
- 1 duży dojrzały pomidor
- 7 suszonych pomidorów z zalewy
- 10 listków świeżej bazylii
- 1 duża łyżka orzeszków piniowych
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- odrobina soli, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
210g orkiszowego tagliatelle (ja użyłam ekologicznego)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki
pesto umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić
przełożyć do miski i wymieszać ze świeżym pesto. Wyłożyć na talerze.
Posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
- Kcal: 402cal
- Białko: 14g
- Tłuszcze: 12g
- Węglowodany: 67g
- Błonnik: 6g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!