sobota, 13 września 2014

ORKISZOWE TAGLIATELLE Z POMIDOROWYM PESTO

Pyszne, szybkie danie na leniwe, sobotnie popołudnie. Sezon na pomidory trwa w najlepsze i wydaje mi się, że te jesienne smakują najlepiej. Samo danie idealne dla osób dbających o zdrowie, ponieważ pomidory wzbogacają je o likopen - karotenoid działający przeciwzapalnie, anty-nowotworowo oraz chroniący 
nasze serce. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki na pesto: ( 3 porcje)

  • 1 duży dojrzały pomidor 
  • 7 suszonych pomidorów z zalewy 
  • 10 listków świeżej bazylii 
  • 1 duża łyżka orzeszków piniowych 
  • 3 łyżki tartego parmezanu 
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 
  • odrobina soli, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

210g orkiszowego tagliatelle (ja użyłam ekologicznego)


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki pesto umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić przełożyć do miski i wymieszać ze świeżym pesto. Wyłożyć na talerze. Posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
  • Kcal: 402cal 
  • Białko: 14g 
  • Tłuszcze: 12g 
  • Węglowodany: 67g 
  • Błonnik: 6g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!