poniedziałek, 15 września 2014

DELIKATNA ZUPKA Z SELEREM NACIOWYM I CUKINIĄ

Zazwyczaj gotuje zupy na wywarze warzywnym. Czasami jednak przychodzi mi ochota na tę bardziej konkretną, gotowaną na mięsie. Jest ona zdecydowanie bardziej czasochłonna bowiem wywary mięsne powinny gotować się ok 2 godzin, żeby wydobyć idealny smak. Natomiast kiedy wywar będzie w przygotowaniu my możemy oddać się ulubionym przyjemnością. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 4 podudzia z kurczaka obrane ze skóry 
  • 5 gałązek selera naciowego 
  • 2 małe marchewki 
  • 1 średnia cukinia (300g) 
  • 4 średnie ziemniaki (300g) 
  • włoszczyzna (½ małego selera, 1 pietruszka, 2 małe marchewki, 1 mały kawałek pora, kilka gałązek natki pietruszki) 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 1 kostka rosołowa bez soli (ja użyłam ekologicznej) 
  • sól, pieprz
 

Sposób przyrządzenia:

Obrane ze skóry udka z kurczaka zalać ok 1,2 litra wody i gotować ok 1 godziny. Po tym czasie dodać umytą włoszczyznę i gotować kolejne 40 minut. 
W międzyczasie seler naciowy i ziemniaki pokroić w kostkę, cukinię w półksiężyce (cukinii nie obierać ze skórki), marchewkę w plasterki. Na patelni rozgrzać masła z oliwą dodać seler naciowy i marchewkę i dusić ok 10 minut. Po tym czasie dodać cukinię, doprawić do smaku solą i pieprzem dusić ok 10 minut. 
 Z gotującego się wywaru wyciągnąć włoszczyznę, dodać duszone warzywa i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać kostkę rosołową. Wszystko gotować kolejne 15 minut. 
Na koniec ewentualnie doprawić do smaku. Zupę podawać z porcją mięsa z udek.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji 

  • Energia: 156 kcal 
  • Białko: 11g 
  • Tłuszcze: 7g 
  • Węglowodany: 13g 
  • Błonnik: 2g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!