Zazwyczaj gotuje zupy na wywarze warzywnym. Czasami
jednak przychodzi mi ochota na tę bardziej konkretną, gotowaną na
mięsie. Jest ona zdecydowanie bardziej czasochłonna bowiem wywary mięsne
powinny gotować się ok 2 godzin, żeby wydobyć idealny smak. Natomiast
kiedy wywar będzie w przygotowaniu my możemy oddać się ulubionym
przyjemnością.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje)
- 4 podudzia z kurczaka obrane ze skóry
- 5 gałązek selera naciowego
- 2 małe marchewki
- 1 średnia cukinia (300g)
- 4 średnie ziemniaki (300g)
- włoszczyzna (½ małego selera, 1 pietruszka, 2 małe marchewki, 1 mały kawałek pora, kilka gałązek natki pietruszki)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 kostka rosołowa bez soli (ja użyłam ekologicznej)
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Obrane ze skóry udka z
kurczaka zalać ok 1,2 litra wody i gotować ok 1 godziny. Po tym czasie
dodać umytą włoszczyznę i gotować kolejne 40 minut.
W międzyczasie seler
naciowy i ziemniaki pokroić w kostkę, cukinię w półksiężyce (cukinii
nie obierać ze skórki), marchewkę w plasterki. Na patelni rozgrzać masła
z oliwą dodać seler naciowy i marchewkę i dusić ok 10 minut. Po tym
czasie dodać cukinię, doprawić do smaku solą i pieprzem dusić ok 10
minut.
Z gotującego się wywaru wyciągnąć włoszczyznę, dodać duszone warzywa i
pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać kostkę rosołową. Wszystko gotować
kolejne 15 minut.
Na koniec ewentualnie doprawić do smaku. Zupę podawać z
porcją mięsa z udek.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
- Energia: 156 kcal
- Białko: 11g
- Tłuszcze: 7g
- Węglowodany: 13g
- Błonnik: 2g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!