Propozycja dla czekoladowych łasuchów.
Samo
ciasteczko może nie jest najmniej kaloryczne ale ważniejsza jest jego
zawartość. Zamiast zwykłej mąki w ciasteczkach znajdziecie
pełnoziarnistą, zdrową, gorzką czekoladę, a zamiast białego cukru -
trzcinowy. Ciasteczka idealne na poobiedni deserek.
Polecam i
Smacznego!!!
Składniki: (ok 24 sztuk)
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 105g roztopionego, ostudzonego masła
- 225g cukru trzcinowego
- 225g gorzkiej czekolady (ja użyłam 70%), roztopionej w kąpieli wodnej
- 150g gorzkiej, posiekanej czekolady
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
Sposób przyrządzenia:
W misce utrzeć jajka z
cukrem, dodać masło i wymieszać. Do powstałej masy dodać mąkę, proszek
do pieczeni, pastę waniliową, roztopioną czekoladę. Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i połączyć za
pomocą drewnianej łyżki.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ciasto wykładać za pomocą
łyżki, pozostawiając spore odstępy, ponieważ ciasteczka podczas
pieczenia się rozleją.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 oC przez ok 12 minut. Po tym czasie
wyciągnąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 ciasteczka
Kcal: 173 kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 21g
Błonnik: 0,5g
Kcal: 173 kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 21g
Błonnik: 0,5g
dokładnie - nie kalorie się liczą, a składniki odżywcze. takie ciacha chętnie zjadłabym na śniadanie popijając zimnym mlekiem (:
OdpowiedzUsuń