Nigdy
nie przepadałam za figami. Chyba dlatego, że znałam tylko suszone.
Dopiero odkrycie świeżych zmieniło moje zdanie o tym owocu. Świeża figa
idealnie komponuje się ze słonymi dodatkami. Mi najbardziej
odpowiada połączenie jej z serem pleśniowym i słoną, długo-dojrzewającą
szynką.
Figi korzystnie wpływają na trawienie, dodatkowo zawarty w nich błonnik
obniża cholesterol. Są one również źródłem potasu, który obniża
ciśnienie krwi. U osób cierpiących na choroby sercowo - naczyniowe owoc
ten powinien znaleźć się w codziennej diecie.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (2 porcje)
- 2 świeże figi
- 4 plasterki sera Camembert light
- 2 plasterki szynki długo-dojrzewającej (ja użyłam Serrano)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- pieprz
Sposób
przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło wymieszać z syropem z agawy.
Figi umyć, naciąć nożem na krzyż, w powstałe rowki włożyć plasterki
Camemberta. Gniazda zawinąć w plasterek szynki, umieścić w kokilce,
posmarować mieszaniną masła z syropem z agawy. Piec w piekarniku ok
10-15 minut do momentu aż szynka się zarumieni. Przed podaniem posypać
świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 figowego gniazda)
- Energia: 230kcal
- Białko: 7g
- Tłuszcze: 5g
- Węglowodany: 17,5g
- Błonnik: 2,5g
Wyglądają zjawiskowo! Lubię, więc chętnie wypróbuję w innej odsłonie.
OdpowiedzUsuńMmm, świeże figi... Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń