Niedawno dostałam od mamy litrowy słoik pysznego,
ekologicznego musu jabłkowego z Szarej Renety. Musiałam z nim coś
zrobić.
Cześć odłożyłam do owsianki, którą jadam codziennie na II
Śniadanie a z pozostałej części postanowiłam upiec, delikatne,
pełnoziarniste drożdżówki, które w sumie też można potraktować jako II
śniadanko, taka słodka alternatywa dla kanapek, do pracy lub do szkoły.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: 12 drożdżówek
- 350g mąki pszennej chlebowej
- 100g mąki orkiszowej
- 50g mąki owsianej
- 8g drożdży instant lub 16 g świeżych
- 1 szklanka mleka owsianego (250ml)
- 1 duże jajko
- ¼ szklanki rozpuszczonego masła
- 1 łyżka pasty waniliowej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 300g musu jabłkowego z cynamonem- ja użyła musu mojej mamy z ich ogrodowej Szarej Renety
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
Sposób przyrządzenia:
Do miski przesiać
mąki, dodać drożdże (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn).
Dodać mleko, jajko, dokładnie połączyć składniki. Dodać rozpuszczone
masło, cukier, pastę waniliową, sól. Zagnieść elastyczne ciasto.
Pozostawić pod przykryciem na ok 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją
objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na placek
o grubości ok 2 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować mus jabłkowy, i
delikatnie zwinąć w rulon, który podzielić na 12 części. Drożdżówki
poukładać na blaszce zachowując po 2 cm odstępy i pozostawić pod
przykryciem na ok 40 minut. Za pomocą pędzelka posmarować każdą
drożdżówkę i piec w piekarniku nagrzanym do 220° C przez ok 10-15 minut,
obserwując co jakiś czas żeby się nie przypaliły.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 drożdżówki (ok 77g)
- Energia: 237 kcal
- Białko: 5g
- Tłuszcze: 5g
- Węglowodany: 46g
- Błonnik: 3g
Wyglądają pysznie! A może coś z białym makiem? Z chęcią spróbowałabym zdrowej wersji rogali marcińskich ;)
OdpowiedzUsuńaha! brzmi jak wyzwanie... Pokombinuję coś. Nie wiem dokładnie kiedy, ale pokombinuję.
OdpowiedzUsuńTo ja się chętnie poczęstuję taką drożdżówką :)
OdpowiedzUsuńZamienić na mąkę żytnią i już bardziej w stronę fit drożdżówek ;)
OdpowiedzUsuńwg. mnie mąka żytnia bardziej nadaje się do wypieków bardziej wytrawnych, dlatego w tych drożdżówkach na słodko jest taki a nie inny mix :) pozdrawiam i polecam spróbować.
UsuńDrożdżówkowy raj :)<3
OdpowiedzUsuńMniam, musiały być pyszne :) Uwielbiam takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuń