niedziela, 28 września 2014

ROZGRZEWAJĄCE RISOTTO Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ

Od kilku dni mamy jesień - czasami szarą i deszczową, innym razem tę cudowną słoneczną, mieniącą się wieloma barwami. Myślę, że mój przepis sprawdzi się idealnie przy każdej jesiennej, grymaśnej pogodzie. Dla mnie dynia genialnie komponuje się z typowo rozgrzewającymi przyprawami, 
więc jest warzywem idealnym na tą porę roku. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 300g dyni 
  • 100g czerwonego ryżu 
  • 100g ryżu Arborio 
  • 1 średnia cebula 
  • 4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka masła 
  • 4 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 litr wywaru warzywnego 
  • 100ml białego wytrawnego wina 
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala


Sposób przyrządzenia:

Dynię pokroić w mniejszą kostkę, umieścić w naczyniu do zapiekania. Dodać oliwę, odrobinę soli, pieprz, przyprawę Garam Maslaę. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną dynię piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok 15 minut. Czerwony ryż ugotować w wodzie w stosunku 1:2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i chwilę rumienić. Dodać ryż arborio i smażyć mieszając aż wszystkie ziarenka pokryją się oliwą przez około 1 minutę. Dodać wino i odparować. Stopniowo wlewać po chochli wywaru warzywnego co jakiś czas mieszając, aż cały nadmiar zostanie wchłonięty przez ryż. Przed wlaniem ostatniej chochli wywaru, dodać ryż czerwony, masło. Delikatnie wymieszać i pozostawić na wchłonięcia wywaru. Dodać zieloną soczewicę, parmezan, wymieszać. Na koniec dodać upieczoną dynię. Doprawić do smaku.


 Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcja) 

  • Energia: 350kcal 
  • Białko: 13g 
  • Tłuszcze: 11g 
  • Węglowodany: 51g 
  • Błonnik: 5g

4 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!