Od kilku dni mamy jesień - czasami szarą i deszczową,
innym razem tę cudowną słoneczną, mieniącą się wieloma barwami. Myślę,
że mój przepis sprawdzi się idealnie przy każdej jesiennej, grymaśnej
pogodzie. Dla mnie dynia genialnie komponuje się z typowo rozgrzewającymi
przyprawami,
więc jest warzywem idealnym na tą porę roku.
Polecam i
Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje)
- 300g dyni
- 100g czerwonego ryżu
- 100g ryżu Arborio
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 litr wywaru warzywnego
- 100ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
Sposób przyrządzenia:
Dynię pokroić w
mniejszą kostkę, umieścić w naczyniu do zapiekania. Dodać oliwę,
odrobinę soli, pieprz, przyprawę Garam Maslaę. Dokładnie wymieszać. Tak
przygotowaną dynię piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok 15
minut. Czerwony ryż ugotować w wodzie w stosunku 1:2.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy z
oliwek, dodać cebulę i chwilę rumienić. Dodać ryż arborio i smażyć
mieszając aż wszystkie ziarenka pokryją się oliwą przez około 1 minutę.
Dodać wino i odparować. Stopniowo wlewać po chochli wywaru warzywnego co
jakiś czas mieszając, aż cały nadmiar zostanie wchłonięty przez ryż.
Przed wlaniem ostatniej chochli wywaru, dodać ryż czerwony, masło.
Delikatnie wymieszać i pozostawić na wchłonięcia wywaru. Dodać zieloną
soczewicę, parmezan, wymieszać. Na koniec dodać upieczoną dynię.
Doprawić do smaku.
Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcja)
- Energia: 350kcal
- Białko: 13g
- Tłuszcze: 11g
- Węglowodany: 51g
- Błonnik: 5g
PYSZNE!
OdpowiedzUsuńpowiem, że ciekawie! nigdy nie wpadłabym na dodanie soczewicy.
OdpowiedzUsuńMusze spróbować :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie risotto:)
OdpowiedzUsuń