Od kilku dni mamy jesień - czasami szarą i deszczową, 
innym razem tę cudowną słoneczną, mieniącą się wieloma barwami. Myślę, 
że mój przepis sprawdzi się idealnie przy każdej jesiennej, grymaśnej 
pogodzie. Dla mnie dynia genialnie komponuje się z typowo rozgrzewającymi
 przyprawami, 
więc jest warzywem idealnym na tą porę roku. 
Polecam i 
Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje)
- 300g dyni
 - 100g czerwonego ryżu
 - 100g ryżu Arborio
 - 1 średnia cebula
 - 4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżka masła
 - 4 łyżki tartego parmezanu
 - 1 litr wywaru warzywnego
 - 100ml białego wytrawnego wina
 - sól, pieprz,
 - 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
 
Sposób przyrządzenia:
Dynię pokroić w 
mniejszą kostkę, umieścić w naczyniu do zapiekania. Dodać oliwę, 
odrobinę soli, pieprz, przyprawę Garam Maslaę. Dokładnie wymieszać. Tak 
przygotowaną dynię piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok 15 
minut. Czerwony ryż ugotować w wodzie w stosunku 1:2.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy z 
oliwek, dodać cebulę i chwilę rumienić. Dodać ryż arborio i smażyć 
mieszając aż wszystkie ziarenka pokryją się oliwą przez około 1 minutę. 
Dodać wino i odparować. Stopniowo wlewać po chochli wywaru warzywnego co
 jakiś czas mieszając, aż cały nadmiar zostanie wchłonięty przez ryż. 
Przed wlaniem ostatniej chochli wywaru, dodać ryż czerwony, masło. 
Delikatnie wymieszać i pozostawić na wchłonięcia wywaru. Dodać zieloną 
soczewicę, parmezan, wymieszać. Na koniec dodać upieczoną dynię. 
Doprawić do smaku.
 Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcja) 
- Energia: 350kcal
 - Białko: 13g
 - Tłuszcze: 11g
 - Węglowodany: 51g
 - Błonnik: 5g
 



PYSZNE!
OdpowiedzUsuńpowiem, że ciekawie! nigdy nie wpadłabym na dodanie soczewicy.
OdpowiedzUsuńMusze spróbować :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie risotto:)
OdpowiedzUsuń