wtorek, 20 sierpnia 2013

SAŁATKA NICEJSKA

Witam po krótkiej przerwie. 
Powracając późnym popołudniem z wakacji, po wielu godzinach w podróży nie chce się nikomu chyba przyrządzać nic co zajmuje dużo czasu. Przygotowałam więc szybką, ale przepyszną sałatkę, z wieloma dodatkami, ale łączącymi się idealnie.
Polecam i Smacznego !!!


Składniki:
  • 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu ok 56g)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 liście sałaty lodowej
  • ¼ ogórka zielonego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka kaparów

    Składniki na sos:
     
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia:
 
Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w piórka, pomidorki przekroić na pół, ogórka pokroić na plasterki. Na talerzu układać warstwowo warzywa. Wyłożyć tuńczyka i pokrojone w ćwiartki jajko. Wszystko posypać kaparami i polać sosem.


Wartość odżywcza i energetyczna:

  Energia: 247 kcal
  Białko: 20g
  Tłuszcze: 16g
  Węglowodany: 6g
  Błonnik: 3g

2 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!