piątek, 17 kwietnia 2015

ZDROWY CHLEB Z ZIARNAMI

Postawiłam sobie ambitny cel upieczenia wszystkich chlebów i bułeczek z książki Piotra Kucharskiego. Mam nadzieję, że uda mi się spełnić to postanowienie :) Były już grahamki, dziś polecam chlebek wieloziarnisty. Wprowadziłam kilka swoich zmian, bowiem uprażyłam ziarna na suchej patelni i posypałam chleb czarnuszką.
Jest to zdecydowanie chleb z tych sytych i zbitych. Zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczy, ze względu na zawartość ziaren, więc idealny jest dla osób mających problemy sercowe. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki:
  • 10g drożdży świeżych
  • 400ml wody
  • 0,5 kg mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 150g mieszanki ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia, sezam
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki


Sposób przyrządzenia:

Ziarna uprażyć na suchej patelni. W misce wymieszać drożdże z 100 ml wody. Dodać 100g mąki pszennej chlebowej, wymieszać i odstawić na ok 30-60 minut. Po upływie tego czasu dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na oprószony mąką blat i zagniatać energicznymi ruchami , aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste. Ja zazwyczaj wyrabiam ok 10 minut. Przełożyć z powrotem do miski i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości ( u mnie to trwało ok 3 godzin). Mniej więcej w połowie tego czasu, można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować podłużny bochenek. Koszyk rozrostowy (jeżeli nie posiadacie koszyka można użyć innego naczynia o podłużnym kształcie), spryskać wodą i posypać czarnuszką. Chleb przełożyć do koszyka i odstawić na ok 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220oC. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, stroną z czarnuszką do góry. Ponacinać w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika wcześniej spryskanego wodą (ja zawsze nalewam na drugą blaszkę szklankę wody). Piec ok 45 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika i studzić na kratce.


Wartość odżywcza i energetyczna: 100g

Energia: 252 kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 38g
Błonnik: 5g

4 komentarze:

  1. heheh, czytałam z nim ostatnio wywiad, bardzo ciekawy, luźny, inspirujący....przeszło mi przez myśl żeby ogarnąć temat chlebów, aleeee.....na razie mam na oku jeden, od kumpeli....jak wyjdzie, to pomyślę o dalszym ROZWOJU :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam chlebka :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!